Verdens folkefattigste nation slået 1-0 i velgørenhedens navn

Der var ikke mange der havde hørt om mikronationen Sealand inden vi gik på banen i den Vestbjerg, 9 km uden for Aalborg, til velgørenhedslandskamp lørdag eftermiddag. Nationen der består af en selvudnævnt royal familie, bosiddende på en platform over to enorme betonsøjler 11 km øst for Harwich i England, havde til dato spillet bare to "officielle" landskampe. I 2004 havde de spillet 2-2 mod Ålandsøerne og i maj måned 2012 blev det til nederlag 1-3 mod Chargo Islands.

Vi var selvfølgelig spændte og nysgerrige for at se hvad det var for nogle drenge der repræsenterede nationen med den noget særprægede historie. Det der mødte os på banen i den lille nordjyske by, var det lokale oldboyshold der tilbage i 2003 havde sendt en forespørgsel om at få lov til at repræsentere nationens flag på den internationale fodboldscene. Klubben havde fået accept fra det royale overhoved og har nu papirer på at være det officielle landshold fra mikronationen Sealand.

Selve kampen blev ikke nogen underholdende målfest, hvilket dog ikke var grundet få chancer. Vi var gennem hele kampen hyppigt besøgende i Sealand's straffesparksfelt, men med vanlig uskarphed i de afgørende momenter, så blev der ikke scoret mange mål.

1. halvlegs største chance tilfaldt Simon Schiølin, der fra sin position som højre back fik driblet, kombineret og tacklet sig igennem såvel midtbane som forsvar. Men da han stod alene med målmanden inde i feltet, manglede han pludselig råd for hvordan han skulle få bolden forbi den frembusende målmand. Det endte med at han fik målmanden til at se godt ud foran de godt og vel 34 fremmødte tilskuere, da afslutningen i bedte velgørende ånd blev lagt lige på kroppen af målmanden.

I løbet af halvlegen fik vi også fremtvunget en hel del hjørnespark. Desværre var det altid i venstre side de skulle tages, og som Ulrik "Usche" Lind flere gange påpegede, så var der et kæmpe hul lige der hvor hjørnesparket skulle tages, så alle indlæggende endte enten i sidenettet eller i kløerne på målmanden, alt for tæt inde under mål.

Vi blev dog farlige en enkelt gang efter en dødbold i venstre side. Denne gang var det dog et frispark 20 meter fra baglinjen. Indlægget blev lagt til fjerneste stople, hvor Christian "Krølle" Hansen fik pandebrasken på bolden. Desværre manglede præcisionen, hvilket kunne skyldes overraskelsen over at bolden overhovedet nåede helt om til ham, efter at have passeret flere med- og modspillere undervejs.

Sealand kom ikke frem til de helt store chancer i 1. halvleg, hvor målmand Jesper "Smørhånd" Kjærskov kun en enkelt gang måtte tage handskerne i brug for at stoppe en afslutning. Halvlegen endte, trods de mange chancer, målløs.

2. halvleg var langt hen ad vejen en kopi af den første. Vi var endnu engang spilstyrrende og lod kun Sealand komme tæt på vores felt et par gange, uden de dog blev farlige - i hvert fald ikke på egne etablerede angreb.

Vi havde i pausen skiftet målmand og havde sat nygifte Henrik Pilgaard på banen. Om det var et udtryk for at han ikke var tilfreds med underholdningen fra sidelinjen i 1. halvleg, et forsøg på at understrege at det var en velgørenhedskamp eller om han ganske enkelt blot ville give ud af forrige weekends mange bryllupsgaver skal være uvist. Han var i hvert fald i det helt store forærringshumør fra første fløjt. Pilgaards første aktion var at kaste bolden direkte til en fri modspiller på kanten af feltet, efter tydeligvis at have undervurderet styrken i armene inden. Heldigvis var "Krølle" Hansen vågen og han fik reddet situationen til hjørnespark.

Ved Pilgaards anden aktion var det styrken i spillet med fødderne han havde undervurderet. En ganske ufarlig situation blev lige pludselig forvandlet til en åben målchance, da Pilgaard, i stedet for at spille bredt til backen, afleverede bolden blødt fremad, lige i fødderne på en helt fri modspiller på kanten af feltet. Denne gang var der kun hamselv til at redde situationen, men det gjorde han så også med en feberaktion. Noget kunne tyde på at han ikke havde fået nok af at være i centrum til brylluppet sidste weekend. Han formåede i hvert fald at bringe sigselv i fokus igen i lørdags.

MÅL! 0-1

Mellem de to aktioner fra Pilgaard var det imidlertid lykkes os at komme foran. På et angreb der langt hen ad vejen mindede om de foregående 10-12 stykker vi havde haft, fandt Jesper "Mini" Olesen vores All-Time Topscorer Jakob Hansen i feltet. Omringet af et par forsvarer fik Hansen drejet sig med front mod mål og afsluttet i samme bevægelse. Forsvarerne dækkede delvist for målmandens udsyn og han reagerede derfor slet ikke på skuddet, som trillede i nettet til 0-1.

Efter scoringen og Pilgaards forærringsshow, fasede kampen stille og roligt ud. Pilgaard blev bevidst holdt ude af spillet af egne holdkammerater, hvilket betød at Sealand ikke kom frem til flere store chancer, og vi formåede ikke at omsætte flere chancer til mål, bl.a. takket være en meget velspillende Sealand målmand. Kampen endte dermed 0-1, men begge mandskaber havde stor ære og glæde af kampen, som blev afviklet i en fair og velgørende atmosfære, dog uden at der blev holdt igen i nærkampene.